Alergija maistui

  • Laura Tamašauskienė
  • Brigita Šitkauskienė
Reikšminiai žodžiai: alergija, maisto alergenas, diagnostika, maisto provokacinis mėginys

Santrauka

Alergija maistui yra labai paplitusi visame pasaulyje. Tikslus ja sergančių žmonių skaičius nėra žinomas. Alergijos maistui riziką gali padidinti įsijautrinimas kitiems alergenams, sergamumas alerginėmis ligomis giminėje, aukštesnė socioekonominė padėtis, vyriškoji lytis. Maisto produktai, kurie dažniausiai sąlygoja alergijos simptomų pasireiškimą, yra pienas, kiaušiniai, kviečiai, jūros gėrybės ir riešutai. Dažniausiai alergija maistui vystosi veikiant imunoglobulinui (Ig) E, tačiau prie jos patogenezės gali prisidėti ir ląstelinis atsakas. Alergijos maistui simptomai labai įvairūs: nuo išbėrimo odoje, bronchų spazmo iki anafilaksinio šoko. Šiuo metu „auksiniu“ diagnostikos standartu laikomas provokacinis mėginys su maisto produktais. Tačiau dėl galimų gyvybei pavojingų komplikacijų bei standartizuotų protokolų stokos šio tyrimo atlikimo galimybės yra ribotos. Kasdienėje praktikoje atliekami odos dūrio ir (arba) aplikaciniai mėginiai su maisto alergenais, specifinių IgE antikūnų maisto alergenams tyrimas, taikoma eliminacijos dieta. Gydymo pagrindas – maisto produkto, kuriam nustatomas įsijautrinimas, vengimas bei vaistų, slopinanãų simptomus, vartojimas.

Biografiniai duomenys

Laura Tamašauskienė

LSMU MA Pulmonologijos ir imunologijos klinika

Brigita Šitkauskienė

LSMU MA Pulmonologijos ir imunologijos klinikos

Kaip cituoti
1.
Tamašauskienė L, Šitkauskienė B. Alergija maistui [Prieiga per internetą]. PIA 2015 geg.;16(1):37-40.[žiūrėta 2024 geg. 3 ] Available from: http://pia.pulmoalerg.lt/index.php/PIA/article/view/316
Sekcija
Alergologija ir imunologija