Odos lopo mėginio reikšmė diagnozuojant alergiją maistui
Santrauka
Tyrimo tikslas – išanalizuoti atopiniu dermatitu sergančių vaikų alergijos ypatybes ir įvertinti odos lopo mėginio reikšmę nustatant alergizuojančius maisto produktus. Metodika. Ištirti 307 vaikai (tiriamoji grupė – 230 vaikų, sergančių atopiniu dermatitu, kontrolinė grupė – 77 alerginių ligų simptomų anamnezėje neturėję ir tyrimo metu neturintys vaikai). Liga diagnozuota remiantis standartizuotais diagnostikos kriterijais, nustatytas ligos eigos sunkumo laipsnis (SCORAD indeksas), visiems tirtiems vaikams nustatytas bendrojo IgE kiekis kraujo serume ir atliktas odos lopo mėginys su 25 maisto alergenais. Rezultatai. Tirtų ligonių amžius svyravo nuo 6 mėn. iki 18 metų, tačiau vyravo maži ir ikimokyklinio amžiaus vaikai (1–7 metų). Pagal atopinio dermatito eigos sunkumo laipsnį (SCORAD indeksą) vyravo lengvo laipsnio atopinis dermatitas (n = 103; 44,8 proc.). Normalus bendrojo IgE kiekis kraujo serume pagal amžių buvo nustatytas 164 (71,3 proc.) atopiniu dermatitu sergantiems ir 61 (79,2 proc.) kontrolinės grupės vaikui. Teigiamas odos lopo mėginys buvo 154 (67 proc.), neigiamas – 76 (33 proc.) atopiniu dermatitu sergantiems vaikams. Odos lopo mėginiu nustatyti dažniausi maisto alergenai: soja, karvės pienas, žemės riešutai, morkos ir kviečiai. Vertinant odos lopo mėginio rezultatus pagal vaiko amžių nustatyta, kad jaunesnių nei 7 metų atopiniu dermatitu sergantiems vaikams teigiamas odos lopo mėginys nustatomas 34 proc. dažniau negu vyresniems (α = 0,05; β = 0,01). Išvados. Odos lopo mėginys su maisto alergenais yra informatyvi ir perspektyvi diagnostinė priemonė nustatant lėtojo tipo alergines reakcijas atopiniu dermatitu sergantiems vaikams. Šį mėginį tikslingiausia daryti jaunesniems nei 7 metų vaikams, sergantiems atopiniu dermatitu. Atopiniu dermatitu sergantiems vaikams odos lopo mėginiu (su 25 maisto alergenais) nustatyti šie dažniausi maisto alergenai: soja, karvės pienas, žemės riešutai, morkos ir kviečiai. Pusei tirtų atopiniu dermatitu sergančių vaikų alergija maistui pasireiškia lėtojo tipo alerginėmis reakcijomis.