Alergija maistui

  • Ieva Bajoriūnienė
Reikšminiai žodžiai: padidėjęs jautrumas maistui, alergija maistui, diagnostika, placebu kontroliuojamas dvigubai aklas maisto provokacinis mėginys

Santrauka

Alergija maistui – tai neįprasta, arba padidėjusio jautrumo, organizmo imuninės sistemos reakcija į įvairias maisto sudedamąsias dalis. Sergamumas alergija maistui, kaip ir daugeliu kitų alerginių ligų, pastebimai didėja. Alergija maistui pasireiškia klasikiniais alergijos simptomais, kurie yra labai įvairūs ir pažeidžia daugelį organų: odą, virškinamąjį kanalą, kvėpavimo bei širdies ir kraujagyslių sistemas. Įtarti alergiją maistui lengvai gali kiekvienas, tačiau neretai sunku ją būna atskirti ne tik nuo maisto sukeliamų nealerginių padidėjusio jautrumo reakcijų, bet ir kitų vidaus organų ligų. Diagnostikos metodai: odos mėginiai, specifinių antikūnų tyrimai serume, eliminacijos ir provokacijos mėginiai, padeda tiksliai diagnozuoti alergiją maistui, o tinkamas gydymas leidžia apsaugoti nuo sunkių, net gyvybei pavojingų alerginių reakcijų, taip pat netinkamos mitybos dėl nepagrįstai ribojamų maisto produktų.

Biografiniai duomenys

Ieva Bajoriūnienė

KMU Pulmonologijos ir imunologijos klinika

Kaip cituoti
1.
Bajoriūnienė I. Alergija maistui [Prieiga per internetą]. PIA 2007 geg.;1(1):28-31.[žiūrėta 2024 lapkr. 22 ] Available from: http://pia.pulmoalerg.lt/index.php/PIA/article/view/552