Vitamino D stoka gali didinti astmos tikimybę - Laura Tamašauskienė; Brigita Šitkauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2015)
Pastaruoju metu mokslo literatūroje aprašomas vitamino D vaidmuo įvairių ligų patogenezėje. Plačiai tyrinėjama vitamino D įtaka ir astmai. Tyrimai rodo, kad pacientų, sergančių astma, kraujyje nustatoma mažesnė vitamino D koncentracija nei sveikiems žmonėms. Manoma, kad vitaminas D didina imuninės sistemos komponentų, kurie pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, kiekį. Keliama hipotezė, kad vitamino D vartojimas sergant astma galėtų turėti teigiamos įtakos šios ligos eigai. Straipsnio tikslas - apžvelgti vitamino D savybes bei jo įtaką astmai.