Vitamino D koncentracijos pokyčių įtaka astmos išsivystymui ir eigai - Laura Žilinskaitė; Brigita Šitkauskienė (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Astma yra visame pasaulyje paplitusi lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga, kurios patogenezė iki galo neištirta. Moks-lininkai kelia hipotezę, kad viena iš astmos patogenezės grandžių galėtų būti susijusi su vitamino D stoka. Šio straipsnio tikslas – apžvelgti mokslinių tyrimų, vertinančių vitamino D reikšmę astmos patogenezėje, duomenis. Daugumos tyrimų rezultatai rodo, kad astma sergančių asmenų kraujyje nustatoma reikšmingai mažesnė vitamino D koncentracija nei sveikų asmenų bei randamas ryšys tarp vitamino D kiekio ir eozinofilų, bendrojo imunoglobulino E ir plaučių funkcijos rodiklių.