17 tipo T ląstelės pagalbininkės ir jų reikšmė alerginės astmos patogenezėje - Ieva Bajoriūnienė; Kęstutis Malakauskas; Raimundas Sakalauskas (Pulmonologija ir alergologija, 2013)
Astma yra lėtinė kvėpavimo takų uždegimo liga. Jai formuotis svarbūs genetiniai bei daug gyvensenos ir aplinkos veiksnių. Antrojo tipo T ląstelių pagalbininkių, jų išskiriamų citokinų bei eozinofilų įtaka alerginės astmos vystymuisi įrodyta daugeliu mokslinių tyrimų. Deja, šis mechanizmas ne visada gali paaiškinti kvėpavimo takų uždegimo bei klinikinių simptomų įvairovę sergant šia liga. Daugėja duomenų, rodančių, jog alergenų sukelto kvėpavimo takų uždegimo ypatumus, lėtąją ar vėlyvąją (kartais vadinamą dvifaze) astminę reakciją bei lėtinį kvėpavimo takų uždegimą lemia neutrofilai ir pakitusi jų funkcija. Pastarai-siais metais atlikti tyrimai su gyvūnų modeliais rodo 17 tipo T ląstelių pagalbininkių ir jų išskiriamų citokinų reikšmę neutrofilinio kvėpavimo takų uždegimo vystymuisi. Neutrofilų infiltracija į kvėpavimo takų nustatoma ir sergant alergine astma. Pastebėta, jog kvėpavimo takuose vyraujant neutrofilams dažnesnė sunki astmos eiga, ryškesnis plaučių funkcijos sutrikimas ir nepakankamas atsakas į įprastinį gydymą gliukokortikoidais. Šiame straipsnyje nagrinėjamos kvėpavimo takų ir sisteminio uždegimo ypatybės, atkreipiamas dėmesys į 17 tipo T ląstelių pagalbininkių ir neutrofilų svarbą alerginės astmos patogenezėje.