Alergija maistui ir jo netoleravimas: panašumai ir skirtumai

  • Laura Tamašauskienė LSMU MA Imunologijos ir alergologijos klinika
Reikšminiai žodžiai: alergija maistui, maisto netoleravimas, alergenai, alerginės reakcijos, imuninė sistema

Santrauka

  Maistas gali sukelti įvairias nepageidaujamas reakcijas, kurios pasireiškia veikiant imuniniams arba neimuniniams mechanizmams. Alergija maistui apibrėžiama kaip viena iš nepageidaujamų reakcijų į maistą. Ji atsiranda dėl specifinio imuninio atsako pakartotinai vartojant tam tikrą maisto produktą. Maisto netoleravimas apibrėžiamas kaip neimuninė reakcija į maistą. Ji kyla dėl metabolinių, toksinių, farmakologinių ir kitų nežinomų mechanizmų. Šiame straipsnyje aptariamos alergijos maistui ir maisto netoleravimo klinikinės išraiškos, diagnostikos ir gydymo principai.

Kaip cituoti
1.
Tamašauskienė L. Alergija maistui ir jo netoleravimas: panašumai ir skirtumai [Prieiga per internetą]. PIA 2025 rugs.;9(2):133-138.[žiūrėta 2025 spal. 1 ] Available from: http://pia.pulmoalerg.lt/index.php/PIA/article/view/1741
Sekcija
Pulmonologija ir alergologija